fredag 27. januar 2012

Hitler, Jesus og Farfar

Teikneserieboken Hitler, Jesus og Farfar handler om ei jente som er kunster og får et stipend og drar til Berlin. Når hun er der bestemmer hun seg for å finne litt mer ut hvem den ukjente bestefaren sin er, men det går fort over til å handle om hennes eget liv og hennes oppvekst i et kristen miljø. Hun prøver å finne svar på de store spørsmålene i livet og boken er bygget på hennes egne erfaringer. Hun sier i et intervju med dagsavisen ''Hitler Jesus og farfar» er veldig personlig i den forstand at den er bygget på mine egne erfaringer. I begynnelsen hadde jeg nok tenkt å tegne mer om farmor og farfar og det som skjedde under krigen. Men så tok min egen historie over. '' 

Det er brukt masse bilder på hver side og lite tekst til hvert bilde. På de fleste sidene er det rutenett bildene er i med en liten svart ramme rundt, men av og til kommer det et bilde som dekker hele siden. Da er det enten ingenting tekst, eller så er det litt forskjellige bobler med en kort tekst.  Boken er veldig lettlest og du suser fort gjennom den. Men hvis du skal forstå boken og skrive om den sånn som jeg gjør nå, må du lese litt grundigere og kanskje lese noen flere ganger for å forstå teksten. Så det er ikke ei lettlest bok som du kunne lest til en 5-åring på grunn av det er masse bilder og liten tekst, den er litt mer avansert en det. Det er enkle og lette bilder hun har teiknet, men allikevel forståelsesfulle og utfylte. Hun har også med et par ''ekte'' bilder, som hun ikke har teiknet, men et fotografi. Som f.eks. bildet av Hitler på framsiden og på side 22, 31 og 32 blant annet finner du noen bilder. 


http://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=741046
Det har blitt brukt virkemiddel i boken som metaforer, symbol og kontraster. Vi har metafor som når pastoren sammenligner sex med å åpne en fin gave. Han sier '' Om man ofte åpner gaven, blir innpakningen stygg.'' Vi finner også endel symbol som Hitler tegnet og vi ser tallene 666 som står på en melkekartong, og det er jo et symbol for djevelen. Og vi finner kontrast mellom barne og ungdomstiden. Når hun var barn var hun veldig glad i bedehus kulturen og hun ble veldig preget av den. Men etterhvert ble hun lei av den kulturen og ville utforske en ny kultur. Da blir hun en mye mer ''tøffere'' jente og er ikke lenger den lille bedehus jenta. 

Det virker inn som at det blir litt lettere å forstå innholdet og du kan forestille deg litt mer hva hun tenker. Som for eksempel på side 18 og 19 når hun forteller om hvilke personer hun har datet, eller ''prøvd'' som hun sier. Og på side 16 og 17 når hun tenker på hvordan farfaren så ut. Da viser hun hvordan hun tenker med en teikning av det hun skriver, og vi får da oppleve hvordan bilde av han kommer opp i hode hennes. Hvis det ikke hadde vært noen bilder i denne boken hadde det vært ei bok som hadde vært kjedelig og vi hadde kanskje ikke forstått like mye. 

Google bildesøk: Hitler, Jesus og Farfar
Jeg synes det var en helt grei bok. Ikke en sånnen bok jeg kunne sittet hjemme å lest i, men den var helt grei til å få en oppgave om, i alle fall i dette faget pga. det er ganske mye kultur som spiller inn i denne boken. Det jeg likte med boken var at det var mye bilder og lite tekst. Selv om bildene var lite detaljert og teksten var bare som regel på en setning, var det veldig utfylt og det var gøy å lese siden hun skriver seriøst men også morsomt. 



Kilder: 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar