fredag 27. januar 2012

Sinna mann

Kortfilmen "Sinna mann"  er en kortfilm basert på bilde-barneboken av av Gro Dahle og Svein Nyhus fra 2009. 


Kortfilmen er en animasjonsfilm handler om en liten gutt som heter Boj og moren hans som bor ilag med en mann som er voldelig, som da er faren til Boj. Vi får se usikkerheten og hvor redd Boj blir når faren plutselig forandrer seg fra en snill far til en sint mann. 


Det er brukt mange modaliteter(ulike virkemidler/effekter) i filmen, og noen av de er lyd, samtale,musikk og  kroppsspråk. Vi hører at stemmen til Boj er svak og lys som tyder på den er veldig uskyldig. Og vi hører at han er veldig redd for at faren skal bli sint for det ser ut som om han vet hva som skjer når faren blir sint og har blitt skremt av det. Moren sin stemme er også rolig og hun hvisker bare rolig inn i gutten sitt øre når faren blir sint. Faren sin stemme er høy og mørk og veldig skremmende i forhold til de andre, som også er indeks (direkte sammenheng med det den uttrykker) for et raserianfall.


http://www.lydhodene.com/


Tegningene av personene og omgivelsene i filmen er enkelt tegnet men blir veldig forsterket med fargene og måten det er tegnet på. Både gutten og moren blir tegnet og framtilt som veldig små og uskyldige i forhold til faren som blir tegnet som en svær mann med en lang nakke, store føtter og noen svære hender med klør på. 


http://rushprint.no/blog/?tag=/sinna-mann/




Det er også brukt modalitet som farger. Vi får se faren blir veldig rød og blå i ansiktet når han blir sint, og når han begynner å bli sintere får vi se at han går opp en trapp fra kjelleren, og da er det bare svarte og mørke farger som skal vise at nå kommer ''djevelen'' fram og den ''sinna mannen'' stiger opp. 


Denotasjonen (viser til det saklige innholdet) i fimen er at faren får blått og rødt fjes når han blir sint, han sitter å skaper med neglene i stolen og han hiver stolene og bordet når han blir sint. Det viser igjen til konnotasjonen(viser til assosiasjoner) om at faren er veldig sint.


Jeg tror budskapet med denne kortfilmen er familievold. Det er vold i mange hjem der barn sitter på rommet sitt og tenker over hvorfor f.eks. faren skader moren, og akkurat som Boj føler, at det er de som er skylden i det.
Det var veldig trist og ubehagelig og se filmen med tanke på at mennesker faktisk kan ha det sånn den dag i dag. Det blir vist redsel og usikkerhet om volden, så det fremhever hvordan mennesker og barn føler det når det skjer. 


Youtube: Sinna mann

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar