fredag 2. mars 2012

Fantasy analyse av Harry Potter (filmene)

Harry Potter går på en skole som heter Galtvort, og der foregår også den meste av handlingen. Der treffer han to venner, Hermine og Ronny som han alltid er med.



 Galtvort skole er en veldig trist og mørk og skummel skole. Det er mange ting som skjuler seg der på forskjellige rom, som en 3-hodede hund, en stor slange og mye magi og trolldom. Det finnes også en skummel skog utenfor skolen der det skjuler seg mange skumle vesen.


Filmene går over et veldig langt tidsrom fra den 1.filmen til den siste, som er nummer 7. Det blir vist i kronologisk rekkefølge fra Harry er 11 år til han er 17 år. Den første kom ut i 2001, og den siste kom ut i 2011. I selve filmene går handlingen somregel over 1 skoleår, siden vi får se når de begynner på skolen og når det er juleferie osv. I hvert fall i de første filmene.

Helten i filmen er Harry Potter, og hjelperne hans er Hermine og Ronny. Hermine er den smarte og blir ofte ganske sur pga. Harry Potter kan mer en henne uten å lese seg til det først, mens Ronny er ganske dum og vimsete og gjør ofte noe feil når han skal prøve å trylle noe, men han er også veldig modig. Alle de tre har også hver sitt kjæledyr. Harry har ei ugle, Hermine en oransje katt og Ronny har ei rotte.

Skolen er delt inn i fire hus, som alle har forskjellige farger, og har hver sitt rumpeldunklag, som er ‘’sporten’’ på Galtvort. De er delt inn etter egenskaper og verdier, og de forskjellige lagene heter Griffing, Håsblås, Ravnklo og Smygard, og de er oppkalt etter grunnleggerne av Galtvort. Harry Potter, Hermine og Ronny tilhører Griffing og de har fargen rød og gul, som symboliserer mot og edelhet. Humlesnurr som er rektoren på skolen var også en tidligere griffing. ‘’Fiendene’’ eller motstanderne til Griffing er Smygard. Der går en gutt som heter Draco Malfang, og han er motstanderen til Harry Potter, og det er bare de slueste elevene som kommer inn i Smygard. Alle de som har endt opp som onde trollmenn har gått på Sygard, også Voldemort gikk der. Smygard har fargen grønn og hvit, og har en slange som merke på emblemet sitt. De har og verdsatte egenskaper som sluhet og ambisjoner.


Målet til Harry er å drepe Voldemort, siden han drepte foreldrene til Harry, men målet til Voldemort er å drepe Harry Potter også.  Helt fra film nummer en så er Voldemort med i filmene, unntatt film nummer 3. Han vises heller ikke i sin egen kropp før i film nummer 4.

Karakteriske kjennetegn i filmene er det gode mot det onde, det er magi og trolldom, flygende mennesker på sopelimer, snakkende vesener og det er alltid helten som vinner. 


Bilder: 
  • Google.no. Søk Harry Potter, Galtvort, Smygard og Griffing. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar